A Morbius semmivel sem tudja alátámasztani létjogosultságát

Morbius (2022)

morbius.jpg

Vajon mi járt Isten fejében mikor mellbimbót rakott a férfi testre?

Joggal kérdezzük, mint ahogy azt is, miért kellett leforgatni a Morbiust, ha csak ennyire unalmas történetet sikerült hozzá kitalálni? Merthogy a Morbius tényleg semmivel sem tudja alátámasztani létjogosultságát, talán még annyival sem, mint az említett férfi mellbimbó.

Persze csak magamat tudom okolni azért, hogy a mozijegy árát nem gumicukorra, hanem béna filmre költöttem.

Minek mentem oda?
Minek néztem meg? 

És csak a szokásos válaszok vannak: m
er'én azt hittem, hogy... meg mer' az előzetes jó volt...

 
 

Előzetes, mi? Arra meg már nem gondoltam, hogy az előzetesben már minden benne van, és ami a mozira marad az csak a tömény unalom. 

A sztori:

Dr Morbius születése óta nagyon ritka és ugyan ennyire súlyos vérbetegségben szenved. Na de nem csak ő, hanem a  haverja is, akit tizenikszéves korában már első találkozásukkor megmentett egy golyóstoll rugójával. Tyű, ez igen. És ezt nem csak én mondom, hanem a kezelőorvosuk is ezt mondja, sőt gyorsan el is küldi Morbit egy bentlakásos elitiskolába tanulni, mer' ez a gyerek egy zseni. 

És tényleg az, felcseperedve nagy tudós lesz, mindent kitalál/feltalál, csak a betegség ellenszerét nem sikerül,ami gond, mert az ideje közben vészesen fogy, mivel haldoklik. Az ilyesféle nagy bajok közepette az emberek kapkodnak  és össze vissza csinálnak dolgokat. Morbius is ilyen,  például az jut eszébe, hogy majd valami denevér ember génkeresztezéssel lesz itt nagy tudományos áttörés.

És lett is, egér kísérleteken  működik a szer, és a következő lépés?

Bizony az, emberkísérlet. Na de szabad ilyet csinálni? Mert azért a törvény tiltja hogy denevér DNS-t meg ember DNS-t keresztezzünk, nem? Persze, de  gyorsan megszületik Morbius fejében a konfliktus feloldása: szarni rá, baszni rá. 

Kettes pont, kin kéne kipróbálni?  Egyszerű, hát saját magán majd kipróbálja a jó doktor. Pipa.

Hol? Sima ez is, majd  nemzetközi vizeken valami hajón, ahol mindent szabad.  

Szóval Morbius ezt így összerakja fejben és fogja a kis kolléganőjét aztán belecsap a rákenrollba.

Innen pedig  csúcsra járatódik a cselekmény: szer működik, de vámpír lesz Morbiusból, ami annyira váratlanul éri, hogy lányos zavarában fel is koncolja a kísérletnek helyet adó hajó teljes személyzetét, kivéve a kolléganőt, akibe amúgy bele van szeretve. 

Hazaúszik a tengerről, agonizál, moralizál, hogy mégis mit tett. Elmeséli a gyerekkori havernak, hogy van megoldás a betegségre, de olyan mellékhatásai vannak, hogy beszarsz, ezért ez így nem jó és ő sem kaphat belőle.

Haver megrökönyödik: mi a fasz? De hát akkor meghalok Morbi. Tudom haver, de ez van.

Ez van, mi? A faszom, még mit nem. Ha nem adsz akkor elveszem.

És bakker tényleg elveszi. És ő már nem moralizál, mint Morbi, aki művéren él, meg maximum ha minden kötél szakad kiszipolyoz vérügyileg pár rossz embert. A pajti nem ilyen  szív az mindig, ha kell ha nem, pont úgy ahogy fröcsög a  Big Daddy László lába között az a bizonyos főtróger a Trógerek című Kartel nótában. 


Innentől pedig megy a méltatlankodás a film végéig a morális és az amorális vámpír között, mígnem egy kurva nagy pofonnal pont nem kerül a nézeteltérés végére.    

Egyébként azt el kell ismerni, hogy egy szórakoztató dolog azért volt a filmben, mégpedig a pajti vámpír. Matt Smith kellő humorral hozta a karaktert, de sajnos ez az egy csekélyke pozitívum nem sokat segít a film megítélésén , ami részemről az, hogy mehet a levesbe.