Majd az idő eldönti

2. Az idő / Old (2021)



old.jpg


Ha tehetitek nézzétek meg moziban M. Night Shyamalan új filmjét az Időt. Vannak hibái, logikai buktatói,  de szerintem ennek ellenére jó és élvezhető film született. Izgalmas hogy, olyan témával foglalkozik Shyamalan, ami nem tipikus egy misztikus thriller esetében, így szerencsére nem éreztem, hogy egy már ezerszer lerágott csontról próbálja velem elhitetni, hogy egy friss ízletes hús amit épp eszem.

 

Az előzetes nagyjából jól visszaadja a film hangulatát és össze is foglalja annak lényegét. A cselekmény középpontjában egy család áll, akik nyaralni érkeznek egy luxus üdülőparadicsomba és felfedeznek egy partszakaszt,  ahol gyorsan realizálják, hogy mit is jelent a gyakorlatban, ha igazán extrém gyorsan telik az idő, méghozzá annyira, hogy egy nap az élet. 

Ha a filmről lefejtjük látványos és misztikus mázát, észrevehetjük, hogy nem csinál mást, mint azt boncolgatja, milyen lelki és testi fázisokon megy keresztül egy ember, ahogy egyre közelebb kerül az elmúláshoz, és mennyire átértékelődik a családhoz, a szeretethez és úgy alapvetően a fontos dolgokhoz való viszonya az idő előrehaladtával. Talán arra is próbál rámutatni, mi lehet igazán fontos az életben és mi nem.

old2.jpg


A szórakoztatás mellett szerintem tehát a fentiekre keresi a választ Syamalan a szereplőkön keresztül, akiknek más és más a fókuszpontja az élethez való viszonyulásban. Van aki gyerek és még igazából semmi sem fontos neki a játékon kívül, van akinek a család a fontos, van akinek a karrier, van akinek a kötelesség, van akinek a saját szépsége. Mindegyikőjük esetében látható, hogy milyen következményeket, dilemmákat, problémákat, megbánásokat okozhat az értékválasztásuk. 

Az idő csattanója elég hatásvadász. Korunk szelleméhez igazodó divatos magyarázatot ad arra vonatkozóan miért kerültek ebbe a különleges és drámai helyzetbe a szereplők, viszont ennek ellenére is felfedeztem tanulságot a lezárásban. 

Azt mindenesetre biztos, hogy mi emberek most olyanok vagyunk, hogyha bármilyen különleges dolgot találunk, első gondolatunk az, hogyan lehet ebből pénzt, profitot, hasznot kisajtolni. Minden egyéb mellékes részletkérdés.  Money is the king.  Hogy ez a hozzáállás a jövőben változni fog - e, azt az idő majd eldönti, vagy nem. Mindenesetre érdemes pénzt és időt áldozni erre a filmre és moziban megnézni. 




---
képek forrása: www.google.com
trailer forrása: www.youtube.com